Zima na odlasku: Vrijeme je za proljetno čišćenje prirode i razvijanje svijesti o okolišu

0
734

Iako je proljeće kalendarski već nastupilo, zima i dalje pokazuje zube i ne predaje se tako lako. Ipak, uz topljenje posljednjih količina snijega i nešto toplije vrijeme u narednim danima, očekuje se da će proljeće probuditi uspavalu prirodu i donijeti šarenilo svuda oko nas. Dobra je to prilika da vidimo koliko smo bili obazrivi prema svojoj okolini u zimskom periodu i jesmo li je spremni napraviti još ljepšom i čistijom.

Topljenjem snijega u proljeće najbolje se uočava čovjekova briga ili nebriga prema životnoj sredini. S obzirom na to da je tokom ove zime snijega bilo u znatnim količinama, njegovim “povlačenjem” polako se utvrđuje stepen narušavanja prirodnog poretka i okoliša, kroz vidljive tragove smeća, pa i divljih deponija, na brojnim ruralnim i urbanim lokacijama u našem gradu.

Dugogodišnje i najkritičnije lokacije gdje nesavjesni vozači ostavljaju pored puteva mnoštvo smeća i otpadaka su mjesta i prometnice gdje se Cazin povezuje sa drugim općinama. Radi se o tzv. Ostrožačkim stranama, putevima prema Ljusini, Donjoj Koprivni, te prema Skokovima i Pećigradu.  U JKP “Čistoća” kažu da njihovo preduzeće tokom cijele godine radi na povećanju svijesti građana o životnoj sredini, ali i da su njihove usluge šarolike.

“Komunalno preduzeće pruža najširi spektar komunalnih usluga kada je u pitanju čistoća: od javne higijene grada i ljeti i zimi, od odvoza otpada, parkinga, itd. Naravno, proljeće je tu. Pripremat ćemo velike akcije u prirodi, angažirat ćemo stanovništvo, pozivat ćemo i raditi sa školskom djecom, itd. Trenutak je da i dalje razvijamo svijest o okolišu i to je naša primarna obaveza”, kaže Sedin Šišić, direktor preduzeća.

Grad Cazin svake godine realizuje akciju “April – mjesec čistoće”, s ciljem očuvanja okoliša i unaprjeđenja zaštite životne sredine. Tada se organiziraju akcije na prikupljanju smeća i kabastog otpada na području cijelog grada. Svoj doprinos čišćenju i zaštiti okoline, pored JKP Čistoća, koje je tradicionalno nosilac aktivnosti, daju i sve cazinske mjesne zajednice, brojna udruženja, preduzeća i pojedinci.

Iz ovog preduzeća napominju da su otvoreni pozivi svim građanima Cazina da se i ove godine pridruže ovakvim i sličnim aktivnostima, te osjete čari prirode i zajedničkog druženja.

(M. Ć.)