Zbog obilnih snježnih padavina u Cazinu proglašeno stanje prirodne nesreće

0
91

Zbog obilnih snježnih padavina Grad Cazin danas je proglasio stanje prirodne i druge nesreće. Sve snage stavljene su na rapolaganje građanima, a otvoren je i dežurni telefon 123 za prijave problema.

Gotovo cijeli februar USK suočen je s ogromnim snježnim padavinama. Gradske službe Grada Cazina danonoćno su se borile sa velikim količinama snijega, ali snage jednostavno više nema. Danas je odlučeno da se proglasi stanje prirodne i druge nesreće.

Situacija na terenu svakodnevno se pratila i ekipe Zimske službe uspješno su se nosile s padavinama sve do posljednja dva dana. Nove padavine i minusi preko su mogućnosti dežurnih službi. Danas je zasjedao Štab Civilne zaštite i odlučeno je da se proglasi stanje prirodne i druge nesreće.

“U proteklom periodu pokušavali smo se izboriti sa snježnim padavinama, ali nove padavine i minusi nadilaze mogućnosti dežurnih službi. Odlučili smo proglasiti stanje prirodne nesreće kako bismo angažovali dodatna sredstva i pokušali izaći nakraj s ovakvom situacijom. Otvorili smo i liniju za građane na koju mogu prijaviti sve eventualne probleme i ja ih pozivam da to i učine”, rekao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Više od 20 dana snijeg u manjem ili većem intenzitetu neprestano pada. Zvaničnih podataka o njegovoj visini u Cazinu nema, ali pretpostavlja se da je do danas palo više od 150 cm. Situacija na terenu je dosta složena. Iako su ekipe Zimske službe danonoćno radile na čišćenju puteva, s velikim količinama snijega jednostavno se više nema kuda. Saobraćaj se sve teže odvija, a najveći problem je snijeg na krovovima.

“Do jutros smo primili dojave da je na 23 objekta došlo do urušavanja. Od toga su tri kuće, dva kombinirana objekta, dok su ostalo štale. Materijalne štete su ogromne, posebno na stambenim objektima. Stradali su čak i neki pomoćni objekti novije gradnje usljed težine snijega”, rekao je Said Mujić, šef Civilne zaštite Grada Cazina.

(M. A.)