Zasjedalo Gradsko vijeće Cazin: Podržane brojne odluke za izgradnju putne i elektromreže

0
1849

U Cazinu je danas održana 8. redovna sjednica Gradskog vijeća. Budući da je ovo prva sjednica u ovoj godini usvojen je Plan i program rada Gradskog vijeća za 2018, a potom i brojne odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju putne i elektromreže.

Nakon gotovo dvomjesečne pauze, vijećnici Gradskog vijeća Cazin danas su održali osmu redovnu sjednicu, na čijem su početku potencirali niz pitanja i problema s kojima se suočavaju građani.

To su, pored ostalog, izgradnja niskonaponske elektromreže u MZ Polje kao i rekonstrukcija niskonaponske mreže u Podgredini, zatim rekonstrukcija ulica Murata Tatarevića i Dr. Irfana Ljubijankića od centralnog gradskog trga do Gnjilavca i izgradnja trotoara na spomenutoj dionici, izgradnja putnog pravca Marin most – Bukovica, mogućnost otvaranja još jednog prilaza gradu iz naselja Alagića ograde.

Potaknuto je i pitanje odvodnje fekalnih masa iz naselja Žegar i Stovrela, nefunkcioniranje određenog broja rasvjetnih tijela u sklopu javne rasvjete po mjesnim zajednicama, čišćenje i zimsko održavanja nekategorisanih puteva.

Budući da je ovo prva sjednica Gradskog vijeća u 2018. godini usvojen je Plan i program rada vijeća za ovu godinu, a potom i brojne odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju putne i elektromreže. Na dnevnom redu našlo se čak 13 takvih odluka i sve su jednoglasno usvojene. Radi se o putevima: Jašaragići-Gomila u MZ Miostrah, Mesići 2-Suljići u MZ Majetići, Kamenica u MZ Gornja Koprivna, Arapovići-Gornja Barska i Sastavci u MZ Skokovi, Aličajići 1 u MZ Pjanići, put “Ale Redžić” u MZ Polje i put Džamija Barska-Hadžići-Merdanovići u naselju Gornja Barska Skokovi. Jednoglasno su podržane i odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju vodovoda u naselju Bašče, te odluke o izgradnji i legalizaciji dalekovoda Tržačka Raštela 3, Jusin put 2 i Stijena vodovod Centar.

Posebnu pažnju danas je svakako privukla Odluka o uvjetima raspolaganja nekretninama i mjerama poticaja poduzetništva na području Poslovne zone Ratkovac, kao i Program njenog razvoja i implementacije. Usvajanjem ove odluke na Gradskom vijeću Cazin, danas je stavljena u funkciju Poslovna zona Ratkovac, čija je svrha podrška razvoju poduzetništva kao pokretačke snage održivog privrednog razvoja s ciljem povećanja broja privrednih subjekata na području Grada, povećanje konkurentnosti, zaposlenosti, te povećanja udjela proizvodnje u ukupnoj privredi Cazina.

Danas usvojenom Odlukom utvrđuju se uvjeti raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Cazina, te mjere usmjerene jačanju i poticanju privrednog razvoja i poslovnih aktivnosti budućih investitora na području Poslovne zone Ratkovac.

(M. A.)