Započela sanacija udarnih rupa u Cazinu, radnici “Čistoće” na terenu

0
95

Kao i svake godine nakon snježnih padavina i zimskog održavanja cesta, dolazi do oštećenja brojnih putnih pravaca. To je primjetno i ove godine na cestama širom Cazina, a JKP “Čistoća” danas je otpočelo sa sanacijom udarnih rupa u gradskom dijelu.

Prestanak obilnih padavina i prvi dani proljeća svake godine ukažu na problem oštećenih kolovoza koji stradaju tokom dugotrajnog zimskog održavanja puteva. JKP “Čistoća” Cazin danas je započelo sanaciju udarnih rupa na gradskim ulicama, a prema riječima direktora Sedina Čišića, radnici će imati pune ruke posla.

“Svake godine se pojavljuju udarne rupe. Često se pojavljuju na mjestima gdje nisu kvalitetno riješene oborinske vode. Voda je najčešći uzročnik pojave udarnih rupa, mada ima i srušenih kolnika, građevinski radovi koji se vrše zbog određenih instalacija… Sve to zajedno doprinosi otvaranju udarnih rupa i mi smo na tim radovima tokom cijele godine, mada postoje ovakvi periodu kada je intenzitet veći. To je upravo period nakon zime, kada dolazi do otopljavanja i kada se temperature povise”, rekao je Šišić.

Šišić kaže da se u raniju sanaciju nije moglo krenuti jer nisu radile asfaltne baze. Pored toga, zima je ove godine duže trajala, a posljednjih dana zabilježene su i nešto intenzivnije padavine, pa su kolnici bili mokri, zbog čega nije bilo moguće pristupiti sanaciji.

“Kada je u pitanju saniranje udarnih rupa i uopće održavanje puteva, naše preduzeće je od Komunalno-stambenog fonda zaduženo za jedan veliki dio tih puteva. Upravo danas smo počeli sa saniranjem udarnih rupa u samom centru, te bi to trebalo trajati najmanje tri dana, a pritom ćemo imati i asistenciju policije zbog regulisanja saobraćaja. Radove počinjemo sada budući da su asfaltne baze, sa kojima imamo potpisane ugovore i koje nam isporučuju asfalt i potrebne materijale, tek danas počele sa radom.Tako da nismo ni bili u mogućnosti da radimo ranije”, istakao je Šišić.

U narednih nekoliko dana očekuje se sporije odvijanje saobraćaja na gradskim ulicama, a iz JKP “Čistoća” su zamolili građane za strpljenje, dok se udarne rupe u potpunosti ne saniraju. Kako bi radovi bili što prije okončani, uposlenici “Čistoće” radit će maksimalnim intenzitetom i sa produženim radnim vremenom.

(M. Ć.)