Uspješna godina za omladinu Crvenog križa Cazin, započinju nove aktivnosti

0
397

Omladinu Crvenog križa općine Cazin trenutno čini 30-tak aktivnih članova, koji kontinuirano rade na proširenju članstva i aktivnosti. Prošla godina bila je jako uspješna za njih, a pripremili su i brojne projekte za ovu godinu. Tako će ovog vikenda na prigodan način obilježiti 7. april – Svjetski dan zdravlja.

Prošla godina za omladinu Crvenog križa bila je jedna od najuspješnijih. Mnogobrojni projekti i aktivnosti, druženja i humanitarni rad trajali su tokom cijele 2017., a rezultati su jasno vidljivi i mjerljivi, kazala nam je Arnela Čataković, predsjednica mladih Crvenog križa Grada Cazina.

“Protekla godina za mlade je bila dosta uspješna, imali smo veliki broj akcija, radionica, predavanja, štandova, obilježavali smo razne datume, od početka godine, pa sve do kraja. Mogu reći da smo bili jedni od najuspješnijih u kantonu, Bihać i Cazin takoreći pariraju”, kazala je Arneča Čataković, predsjednica mladih Crvenog križa Grada Cazina.

Za razliku od proteklih godina, u 2017. primjetna je i veća zainteresiranost mladih za dobrovoljno davanje krvi, što je upravo produkt aktivnosti mladih Crvenog križa.

“Dosta mladih mi motiviramo da idu na dobrovoljno davanje krvi. Samim tim činom oni mogu spasiti nečiji život. Radimo i promotivne letke tako da se veliki broj mladih po srednjim školama uključuje u naše aktivnosti. Za razliku od prijašnjih godina, možemo reći da smo u protekloj uspješno odradili promociju dobrovoljnog davalaštva krvi, jer se veliki broj mladih uključio, a nadamo se da će se u narednom periodu uključiti još više”, istakla je Čataković.

I za ovu godinu planirane su brojne aktivnosti, a neke startaju već ovog vikenda. U subotu je tako planirano obilježavanje 7. aprila Svjetskog dana zdravlja.

“Planiramo da organiziramo jednu radionicu, zatim mjerenje tlaka i šećera, promoviranje zdravlja i pokaznu vježbu. Pozivam sve građane i omladinu grada Cazina da dođu da nas podrže i vide kako mi to radimo”, rekla je Čataković.

Iz omladine Crvenog križa Grada Cazina podsjetili su da su mladi najsnažniji temelj volonterskog djelovanja te su pozvali svoje vršnjake da se priključe njihovim aktivnostima. Na taj način će, kako su istakli, kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme, steći nova znanja i vještine, te se međusobno povezivati i pripremiti za ulazak u svijet odraslih.

(M. Ć.)