Udruženje slijepih USK jedno od starijih i aktivnijih

0
204

Udruženje slijepih USK aktivno je više od šest decenija, karakteriše ga širok prostor djelovanja, a ono čemu se cijelo vrijeme konstantno posvećivala maksimalna pažnja jeste jačanje svijesti o svakodnevnim potrebama i preprekama na koje nailaze slijepe osobe. Prvenstveno se radi o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju slijepih osoba, što predstavlja osnovnu problematiku koju treba rješavati da bi slijepe osobe bile ravnopravne u zajednici.

I dok se u sektorima obrazovanja odnosno zdravstvene zaštite koliko toliko ostvaruju osnovna prava, najveći je problem zapošljavanje slijepih osoba. Od oko 400 slijepih osoba, koliko ih po procjenama Udruženja ima u USK, radi svega njih dvadesetak.

„Nažalost vrlo mali broj,  teško ide taj proces iako imamo i Zakon i Fond za profesionalnu rehabilitaciju, iako postoji fond iz kojeg se sufinansira zapošljavanje osoba sa invaliditetom, benefiti postoje za firme ali još uvijek firme ne uzimaju potreban broj radnika sa invaliditetom, još uvijek je to kod nas jako sporo“, kaže Jusmir Alibabić, predsjednik Udruženja slijepih USK.

 

A.B.