Učenici IISŠ dostojanstveno predstavili općinu Cazin na sajmu Banjaluci

0
375
Učenici IISŠ na sajmu u Banjaluci

Na državnom ”Sajmu  preduzeća za vježbu”, nedavno održanom u Banjaluci, među predstavnicima 22 grada bila su i tri predstavnika  Cazina, učenici Druge srednje škole.Rad sva tri preduzeća cazinskih srednjoškolaca ocijenjen je izuzetno dobrim, a posebnu pažnju privuklo je preduzeće Terme Gata. Iako se radi o virtualnom  poslovanju ova grupa učenika je imala stvaran proizvod pod nazivom”Micelarna  voda” koja se može koristiti  u kozmetičkoj industriji.Ovakve  manifestacije su prilika da srednjoškolci  prezentiraju svoje ideje i vizije  šta to oni sutra, kada  završe obrazovanje, mogu raditi i kako mogu doprinijeti stvaranju boljih egzistencijalnih uvjeta u sredini  u kojoj žive.

”Ideje cazinskih srednjoškolaca, odnosno poslovanje njihovih  preduzeća za vježbu privukle su pažnju svih ostalih učesnika. Posebice je bila  interesantna kompanija ”Terme Gata” čiji je proizvod ”Micellar water” ukazala na  neiskorištenih potencijal, prije svega prirodni , poput  termalnih vodai”, istakle su  mentorice Emina Husečić i Sedija Midžić.

Čestitajući  učenicima i njihovim mentoricama na  postignutom uspjehu, direktor škole, Jusuf Ajdinović je kazao da je predstavljanje Druge srednje škole, samim tim i općine Cazin, na ovaj način za svaku  pohvalu. Ovo je  samo jedan od načina  kako učenici, budući mladi poduzetnici,  mogu da kreiraju ideje, pripreme i izrade projekte, na kojima im mogu pozavidjeti i izuzetno dobri,već dokazani, poduzetnici.

Preduzeće ”Terme Gata” može naći svoje mjesto u privatnom biznisu i trebalo bi ga podržati, jer je proizvod ” Micellar water” pobudio dosta pažnje, te bi vjerovatno  osvojili tržište, ne samo u BiH, već i u inozemstvu”, uvjereni su učenici Druge srednje  škole Cazin. Poručili su da vole zaraditi, zbog  čega moraju raditi, a uz to, kažu, žele biti korisni i široj društvenoj zajednici.

Ismeta Nuhić