U naredna tri dana najavljen obilan snijeg, tokom vikenda debeli minusi

0
1526

Snijeg i kiša nastavit će padati i u narednim danima, a prema prognozama padavine će se zadržati do kraja ove sedmice. Promjene u temperaturama očekuju se od vikenda kada će uslijediti veliko zahlađenje i minusi, a u Krajini očekuje do pola metra novog snijega.

Oblačno vrijeme i zimski uvjeti sa snijegom bit će obilježje narednih nekoliko dana u našoj zemlji. Snijeg će danas padati u većem dijelu Bosne, a jutros u 7 sati u Bihaću već je izmjereno čak 61 cm. Intenzivnije padavine tek se očekuju do kraja sedmice, kaže Ismira Ahmović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

“U srijedu u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Većinom će padati snijeg ili susnježica, na jugu kiša. Prognozirana visina novog snijega je 5 do 15 centimetara. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -2 i 3, na jugu zemlje između 5 i 9 stupnjeva…..stupnjeva”, kazala je Ahmović.

U četvrtak će padati još intenzivniji snijeg, a očekuje se između 10-20 cm novog snijega.

“U petak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni će većinom padati snijeg ili susnježica. Na istoku i sjeveroistoku Bosne bez padavina. U Hercegovini kiša, na planinama snijeg. Više padavina u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -1 i 4°C, na jugu zemlje između 7 i 13 stupnjeva”, istakla je Ahmović.

U zbiru, očekuje se da će pasti između 30 i 50 centimetara snijega u naredna tri dana u Bosni, a time i u Krajini, dok se prema podacima Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda u Lici i Gorskom Kotaru očekuje između 50 i 100 cm novog snijega. Krajem petka očekuje se prestanak padavina, a meteorološki servisi najavljuju kako će se u Evropu probiti arktička fronta koja će širom Starog kontinenta donijeti jako niske temperature. Tako bi se jutarnje temperature za vikend u našoj zemlji trebale spustiti na čak -10, a dnevne će se kretati oko -5 stepeni Celzijusa.

(M. Ć.)