U Cazinu sutra nova akcija čišćenja i uređenja okoliša

0
264

U Cazinu se uspješno privodi kraju realizacija ovogodišnjeg programa „April-mjesec čistoće“. Organizirano je oko 60 akcija čišćenja i uređenja okoliša, privodi se kraju i akcija prikupljanja kabastog otpada, a svojevrsnu završnicu cijelog Programa predstavlja projekat „Lets do it“ .
„Brojne organizacije, udruženja, mjesne zajednice, sportski klubovi , vaspitno-obrazovne ustanove i preduzeća organizirali su oko 60 akcija čišćenja i uređenja okoliša, privodi se kraju i akcija prikupljanja kabastog otpada. Možemo biti zadovoljni realizacijom planiranih aktivnosti“, kaže Sedin Šišić, direktor JKP „Čistoća“.
Svojevrsnu završnicu cijelog Programa „April-mjesec čistoće“ predstavlja projekat „Lets do it – očistimo zemlju za jedan dan“ . U ovoj akciji juče su učestvovali učenici Druge srednje škole Cazin, a sutra će svoj doprinos dati mladi-članovi Asocijacije srednjoškolaca u BiH – Lokalnog tima Cazin.
Radi se o street art akciji, a obuhvata čišćenje parka, košnju trave na području parka, oslikavanje ravnih površina , rekonstrukciju postojećih klupa i postavljanje novih, postavljanje kanti za smeće i znakova za zabranu odlaganja otpada, kao i obnovu postojećih figura za šah i oslikavanje šahovske ploče.
Mada je otpada na javnim površinama iz godine u godinu manje, učesnici akcija iskoristili su priliku da pozovu sve građane na savjesniji odnos prema prirodi jer ćemo samo tako na pravi način zaštiti sredinu u kojoj živimo.

A.B.