U Cazinu se ponovo okupili demobilisani borci, iskazano nezadovoljstvo rješavanjem boračke problematike

0
82

Ovog vikenda ponovo su se okupili demobilisani borci iz Grada Cazina, ali i nekih drugih općina USK, kako bi raspravljali o problemima na koje nadležnima ukazuju već dugo vremena. 

Kao osnovni razlog okupljanja, naveli su najavljenu sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije, na kojoj se, prema tvrdnjama demobilisanog borca Hasiba Prošića, neće raspravljati o boračkim zahtjevima.

Borci i dalje traže objavu jedinstvenog registra, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja i borački dodatak. Pored toga, zahtijevaju da jedinstveni registar obuhvati kompletan put svakog borca, od momenta mobilizacije, do završetka rata i demobilizacije.

Insistiraju i da se konačno sazna kojoj je jedinici određeni borac pripadao i u kojem periodu, ko mu je bio komandir i komandant, te koju je dužnost obavljao. Smatraju da, ukoliko bi se na takav način uradio registar, mnoga nečasna djela bi izašla na površinu, lažni borci bi bili otkriveni, a došlo bi i do spoznaje ko je uvodio lažne borce i sa kakvim interesima.

Borci ističu da će se i dalje, primarno putem institucija, boriti za svoje zahtjeve, no ističu i da su ponovo spremni izaći na ulice i blokirati, kako su naveli, čitavu Federaciju.

(M. Ć.)