Svečano obilježena prva godišnjica rada humanitarne organizacije “For Life”

0
793

Proteklog vikenda u Linzu je svečano obilježena prva godišnjica rada humanitarne organizacije For Life. Nastala je kao rezultat saradnje privrednika u Austriji porijeklom iz BiH i pravi je pokazatelj velikog značaja bh. dijaspore. 

Pomoć u prikupljanju sredstava za operacije, liječenje i nabavku medikamenata, pomoć u nabavci specijalizirane dječije hrane i određenih pomagala, nabavci školskog pribora i udžbenika, plaćanju školske kuhinje i troškova prijevoza – samo su neki od zadataka na čijoj realizaciji već godinu dana vrlo uspješno radi humanitarna organizacija For Life iz Linza.

Formirana je u oktobru 2016. godine u austrijskom gradu Linzu, a ideja za njen nastanak potekla je sa Poslovnog foruma u Linzu koji okuplja privrednike iz BiH i dijaspore u cilju promocije projekata ulaganja u BiH i jačanja bh. ekonomije. Budući da gotovo svakodnevno dijaspora pomaže i socijalno ugrožene građane u BiH, nastala je organizacija “For Life”. Proteklog vikenda u Linzu je svečano obilježena njena prva godišnjica i kako je istakao predsjednik Sabahudin Koštić, bila je ovo vrlo uspješna godina koja je prevazišla očekivanja i samih osnivača.

“Djelovali smo samo s jednim ciljem – učiniti što više dobrih djela i provesti ih na kvalitetan način”, naglasio je Koštić.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Linza Bernhard Bayer koji je, pored ostalog, naglasio da će Grad Linz podržati sve slične projekte.

U samo godinu dana HO “For Life” pružila je potrebitima pomoć u vrijednosti od preko 80 hiljada maraka. Ovu ideju udruživanja naših biznismena u Austriji, među kojima je i veliki broj Krajišnika, podržala je i gradska uprava Cazina kojoj je “For Life” predstavljen prošle godine, pa je svečanom obilježavanju prve godišnjice prisustvovao i gradonačenik Cazina Nermin Ogrešević.

Humanost naših građana nebrojeno se puta pokazala, osobito naše dijaspore koja intenzivno sarađuje s domovinom i nastoji pomoći građanima BiH koji su u stanju socijalne potrebe. Naglasio je to i ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko.

Da BiH značajnu pomoć i podršku dobija upravo od Austrije potvrdio je i federalni ministar za pitanja izbjeglih i raseljenih osoba Edin Ramić, ističući da će ovo Ministarstvo u narednom periodu uspostaviti čvršću saradnju s Humanitarnom organizacijom For Life, potpisati potrebne protokole i pružiti potrebnu podršku.

Svečanom obilježavanju prve godišnjice HO “For Life”, uz brojne donatore koji su mahom uspješni biznismeni u Austriji, prisustvovali su i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Mirsad Topčagić, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Centar hafiz Abdulmedžid Sijamhodžić, i ugledni krajiški prof. dr. Sulejman Kendić. Na svečanosti su promovirani u ambasadori ove humanitarne organizacije, a u njihovo ime skupu se obratila Hana Galijašević, jedna od najboljih učenica Evrope.

Iza ove organizacije za sada su tri izgrađene kuće za siromašne porodice u BiH, kupovina krave jednoj porodici i konja za vuču, nabavka raznih lijekova, te stipendije za nekoliko studenata i učenika. Tako su pojedincima i firmama koji su omogućili ovakav dobar radni rezultat na svečanosti uručene zahvalnice i priznanja, a prema riječima Muamera Ljubijankića, jednog od osnivača Organizacije, briga o bolesnoj djeci, siromašnima, te posebno nadarenim učenicima i studentima ostaje u fokusu djelovanja humanitarne organizacije For Life, a uskoro slijedi i njihova registracija u BiH.

(M. A.)