Sestre Tahirović: Veliki karate talenti iz Cazina

0
515

Već dugi niz godina karateom se u Cazinu uspješno bave sestre Badema i Bedrija Tahirović, izuzetno talentirane takmičarke, koje su, nastupajući za KK “Krajina Šotokan Cazin”, do sada na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojile pregršt medalja, pehara i priznanja.

Višestruke su kantonalne i državne prvakinje, a za svoje uspjehe dosad su više puta proglašavane najuspješnijim u svojim kategorijama na izboru najboljih sportista Grada Cazina i USK. Pored treninga i takmičenja, često vode i treninge u klubu, gdje pomažu svojim trenerima Aliji Mehagiću i Damiru Sediću. S obzirom na brojne treninge i česta takmičenja za klub, te za kantonalnu i državnu karate reprezentaciju, dešavaju se i ozljede.

“Obje trenutno imamo teške povrede koljena. Povrijedila sam se na Svjetskom prvenstvu u Umagu, a ukoliko operacija protekne kako treba, ponovo se vraćam karateu, bez kojeg jednostavno ne mogu. U ovom sportu sam 11 godina i osvojila sam brojne medalje na kantonalnom i državnom prvenstvu, kao i brojna priznanja na raznim manifestacijama”, rekla je 18-godišnja Badema Tahirović, majstor karatea i nosilac crnog pojasa 2. dan.

Njena 13-godišnja sestra Bedrija, koja 8 godina trenira karate, povrijedila se na Balkanskom prvenstvu u Turskoj.

“Zahvaljujući karateu stekla sam veliki broj prijatelja i obišla razne gradove, u kojima sam se takmičila. Imam smeđi pojas, a cilj mi je da postanem majstor karatea i da budem trener. Ukoliko kvalitetno saniram povredu koljena, vraćam se na borilište i brojna takmičenja koja slijede”, ističe cazinski karate dragulj Bedrija Tahirović.

Iako su povrijeđene, sestre Tahirović su veliki borci i ne odustaju od laganijih treninga, koji se redovno izvode u sali OŠ Cazin 2. Primjer su pravih sportašica, koje uvijek daju svoj maksimum, tako da njihovi treneri za njih imaju samo riječi hvale.

“Sestrama Tahirović želimo, da prije svega kvalitetno saniraju povrede i da se ponovo vrate na borilišta, gdje će kao i do sada, dostojno predstavljati naš klub, grad, kanton i državu. Želimo im, da jednoga dana postignu uspjeh i na najjačim karate takmičenjima, kao što su Evropsko i Svjetsko prvenstvo, jer sigurno imaju potencijal i kvalitet za to”, ističu treneri KK “Krajina Šotokan Cazin” Alija Mehagić i Damir Sedić.

(S. J.)