RTV Cazin ulazi u proces digitalizacije: Bolji kvalitet slike i zvuka do kraja godine

0
498

Iza Televizije Cazin je 25 godina. Nikada se nismo previše hvalili, ali činjenica da smo opstali 25 godina potvrđuje da smo ispunili svoju misiju – izvještavati o svim onim lokalnim temama i sadržajima koje nećete vidjeti nigdje drugdje, a od velike su važnosti za život svih Cazinjana. Sada je pred nama novi zadatak – digitalizacija televizije.

Kada je počela s radom prije punih 25 godina, Televizija Cazin je program emitovala dva puta sedmično. Bilo je to u ratnom periodu kada je građanima Cazina ovaj medij bio jedini prozor u svijet. U poslijeratnim godinama tehnička opremljenost je rasla, emitovanje programa uspostavljeno svakodnevno, a radilo se i na edukaciji kadra.

Danas je pred Televizijom Cazin novi zadatak – digitalizacija medija.

“Želimo li opstati i svojim građanima dati pravovremenu informaciju iz svakog kutka našeg Grada, digitalizacija je neophodna. Digitalizacija podrazumijeva prelazak sa analognog signala na digitalno emitovanje TV signala, čime se omogućava bolji kvalitet slike i zvuka, prijem raznovrsnijih sadržaja, kao i veći broj televizijskih kanala u standardnoj SD i visokoj HD rezoluciji. Uz digitalizaciju Televizije Cazin, bit će poboljšan i radio signal, te instalirana potpuno nova oprema za proizvodnju i emitovanje radijskog programa. Projekat je ovo kojeg provodimo u suradnji sa gradskom upravom, a  već je raspisan tender za nabavku opreme”, kaže vršilac dužnosti direktora Kenan Alagić.

Bude li sve teklo predviđenom dinamikom, digitalni signal TV Cazin će početi emitovati najkasnije do jeseni.

(M. A.)