“RENEW HEAT”: Grad Cazin uspješno realizira prvi projekt finansiran sredstvima iz EU

0
117

Grad Cazin je partner projekta “RENEW HEAT” koji je dobio finansijsku podršku programa Evropske unije Interreg IPA CBC Hrvatska-BiH-Crna Gora, a koji sufinansira projekat sa 85 posto.

Ukupna vrijednost predviđenih radova iznosi 362.656,00 KM, a nakon okončane procedure izbora izvođača radova danas su u kabinetu gradonačelnika potpisani ugovori. Tom prilikom mr. Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, istakao je kako se radi o iznimno bitnom  i višestruko značajnom projektu.

“Mi rješavamo pitanje grijanja u Sportskoj dvorani i peć za grijanje u Kulturnom centru. Ta dugogodišnja potreba koja je predstavljala problem biće riješena u narednih dva mjeseca. Vrijednost projekta je gotovo 400.000 maraka, a mi ćemo uz to vlastitim sredstvima riješiti i toplifikaciju krova na Sportskoj dvorani. Značaj projekta je svakako i u tome da smo dio IPA projekta Evropske unije s koji smo prvi u našem Unsko-sanskom kantonu tako da je to jedno vrijedno iskustvo koje će nam sigurno koristiti u pristupu drugim sličnim projektima u budućnosti”, istakao je Ogrešević.

U okviru ovog projekta planirano je da se u objektu Sportske dvorane u Cazinu izvedu radovi izgradnje sistema grijanja na pelet, a u objektu Kulturnog centra rekonstrukcija sistema za grijanje koja podrazumijeva zamjenu kotla na lož ulje sa kotlom na pelet.

“Ovo je sigurno najveći projekat za Sportsku dvoranu koja će se konačno moći koristiti svih dvanaest mjeseci u godini. To svakako znači najviše za sportiste i mlade iz Cazina čiji će treninzi sada biti omogućeni u punom kapacitetu i uz zahvalnost gradonačelniku i timu koji je radio na ovom projektu, uvjereni smo da će nam donijeti nove odlične sportske rezultate u narednom periodu”, kazao je Emir Dautović, predsjednik Sportskog saveza Grada Cazina.

Izvođač radova je preduzeće “Dola d.o.o.”, koje će u narednih dva mjeseca završiti sve planirane radove.

(A. B.)