Pri kraju pripreme za ovogodišnju 50. Jubilarnu Koloniju skulptora Ostrožac

0
234

Stari grad Ostrožac ove godine, 50.put zaredom, otvara svoja vrata kiparima iz naše i susjednih zemalja u sklopu najveće kulturne manifestacije tog tipa u našoj zemlji – Kolonije skulptora Ostrožac. 50. Jubilarna Kolonija održat će se polovinom maja, a pripreme za ovaj veliki jubilej su gotovo završene.

Otkako je 1967.godine održana prva Kolonija skulptora, dlijeta kipara iz naše i drugih zemalja svake godine odjekuju dolinom Une, a Stari grad Ostrožac od tada je svojevrsni atelje pod vedrim nebom. Kolonija skulptora Ostrožac jedinstvena je manifestacija po kojoj je Cazin prepoznatljiv u kulturnom miljeu širom svijeta, a „Park skulptura pod otvorenim nebom“, smješten u živopisnom ambijentu Starog grada Ostrožac, neviđen je na prostorima bivše Jugoslavije. Ovaj će park svoja vrata ove godine otvoriti 50.put, a kako kažu u Kulturnom centru Cazin, sve je gotovo spremno za održavanje 50.jubilarne Kolonije skulptora Ostrožac. Djela nastala u proteklih 50 godina predstavljaju pravo umjetničko blago. Razasuta su širom našeg kantona,  ali i u brojnim drugim gradovima, poput Sarajeva, Zenice i Beograda. Uz veliki park skultpura na Ostrošcu postoji i manji, sa 20-ak djela, koji je smješten u zelenoj oazi kraj naše najljepše rijeke ispred Hotela «Sedra». Mnogobrojni vajari izvajali su tokom proteklih godina Kolonije skulptora Ostrožac više od 130 djela, a njih možete pogledati i u online i digitalnoj verziji. Osim toga, u povodu 50.godišnjice Kolonije u pripremi je i njena nova monografija.

50.jubilarna Kolonija skulptora Ostrožac održat će se polovinom maja. Prošle godine je izvršena i zamjena pločica na skulpturama na kojima je istaknut naziv djela, godina nastanka i ime njenog autora, što će svim posjetiocima parkova skulptura na Starom gradu Ostrožac i kod Hotela Sedra omogućiti potpunu informaciju o ovim prekrasnim umjetničkim djelima.

Mirela A.