Potpisan ugovor rekonstrukciji “Stare čaršije”: Građevinski radovi počinju 25. aprila

0
105

U kabinetu gradonačelnika Cazina danas je potpisan ugovor za početak izvođenja građevinskih radova u ulici Bošnjačkih šehida, Cazinjanima poznatije kao “Stara čaršija”. Radovi na potpunoj rekonstrukciji ove ulice počinju 25. aprila, a realizacijom ovog projekta, vrijednog čak pola miliona KM, ulica Bošnjačkih šehida zasjat će u potpuno novom ruhu.

Cjelokupna projektna dokumentacija je spremna i građevinski radovi u ulici Bošnjačkih šehida započinju 25. aprila. Potvrđeno je to nakon današnjeg zvaničnog potpisivanja ugovora između investitora Komunalno-stambenog fonda Grada Cazina i izvođača radova – firme Hodurnik-Huremagić iz Cazina.

Prema riječima Munira Durakovića, direktora Komunalno-stambenog fonda, u narednom periodu uslijedit će potpuna rekonstrukcija ulice, čija je dužina 338 metara, a ukupna vrijednost radova je 502.000 KM.

“Kada je u pitanju rekonstrukcija ulice radovi obuhvataju potpunu rekonstrukciju, izgradnju trotoara sa obje strane, zatvaranje Čajina potoka, izgradnju kolovoza u dva sloja, te izgradnju javne rasvjete. završetkom radova, omogućit će se dosta bolje odvijanje saobraćaja, nego što je do sada bilo, a zadržat će se režim jednosmjerne ulice. Ukoliko bude nekih promjena prilikom same rekosntrukcije, na vrijeme ćemo obavijestiti javnost putem sredstava informisanja”, rekao je Duraković.

Prema riječima Nermina Ogreševića, radovi u ulici Bošnjačkih šehida predstavljaju nastavak uređenja užeg gradskog područja započetog prije nekoliko godina.

“Dakako da je ovo značajan projekat. Mi smo zadovoljni što se radi, kako mi kažemo, Stara čaršija. Osim toga što će podrazumijevati temeljito uređenje cjelokupnog područja centralne ulice, za nas je bitno što će ta ulica postati prometnija, što će biti omogućena jedna normalna komunikacija za pješake, saobraćaj, parkiranje. I estetski, što je vrlo bitno, Stara čaršija će bolje izgledati”, kazao je Ogrešević.

Riječ je o višestruko značajnom i vrijednom projektu koji će tek otvoriti nove perspektive ovom dijelu grada, istakao je gradonačelnik Ogrešević.

“U sljedećem koraku, mi imamo ideju o ekonomskom razvoju i popunjavaju sadržaja Starog grada. Mi smo već identificirali slobodne poslovne prostore i imamo ideju pokretanja i subvencioniranja start-up biznisa, nekih specifičnih poslova. Mislim da će u konačnici, uz ovu rekonstrukciju, i ove ideje oživjeti taj dio grada i postane diošire ponude Grada Cazina”, rekao je Ogrešević.

Kako najavljuju iz Komunalno-stambenog fonda, dok traju radovi biće uložena sva nastojanja da se saobraćaj ulicom Bošnjačkih šehida ne zaustavlja, osim kada to bude nužno. Radovi počinju 25. aprila, a rok za završetak je 90 dana.

(M. Ć.)