Poslovna zona Ratkovac stavljena na raspolaganje investitorima

0
85

Nakon gotovo sedam godina priprema na njenom uspostavljanju, Poslovna zona Ratkovac stavljena je na raspolaganje potencijalnim investitorima. Razloga za ovako dugotrajan proces bilo je mnogo i najvećim su dijelom bili zakonske prirode i neusklađenih federalnih propisa. Ipak, u Upravi Grada Cazina neumorno se radilo i Poslovna zona Ratkovac je uspostavljena.

Poslovna zona Ratkovac, čija je svrha podrška razvoju poduzetništva kao pokretačke snage održivog privrednog razvoja, ima za cilj povećanje broja privrednih subjekata na području Grada, povećanje konkurentnosti, zaposlenosti, te povećanje udjela proizvodnje u ukupnoj privredi Cazina.

Mnogo je toga urađeno na njenom uspostavljanju, od kupovine zemljišta, u što je Grad uložio više od dva miliona KM, do rješavanja potrebne infrastrukture, što Grad košta dodatnih 1.200.000 KM. Sve se radi kako bi se potencijalnim investitorima stvorili uvjeti za ulaganje i pokretanje proizvodnje, a time povećala zaposlenost Cazinjana.

Gotovo sedam godina trajale su pripreme na uspostavljanju Poslovne zone Ratkovac u Cazinu. Razloga za ovako dugotrajan proces bilo je mnogo i najvećim su dijelom bili zakonske prirode i neusklađenih federalnih propisa.

Usvajanjem Odluke o uvjetima raspolaganja nekretninama i mjerama poticaja poduzetništva na području Poslovne zone Ratkovac, kao i Programa njenog razvoja i implementacije, Gradsko vijeće Cazin stavilo je Poslovnu zonu na raspolaganje potencijalnim investitorima. Odlukom se utvrđuju uvjeti raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Cazina, te mjere usmjerene jačanju i poticanju privrednog razvoja i poslovnih aktivnosti budućih investitora na području Poslovne zone Ratkovac.

“Te su poticajne mjere itekako značajne, i kreću se od stopostotnog subvencioniranja troškova gradskih administrativnih taksi i priključenja na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, do 50-postotnog subvencioniranja rente i uređenja građevinskog zemljišta. Bit će ovo najpovoljnija poslovna zona u okruženju. Cilj je ovakvim poticajnim mjerama područje Cazina odnosno Poslovne zone Ratkovac učiniti što privlačnijim za domaće i strane investitore i stimulirati ih da svoje poslovne aktivnosti počnu upravo ovdje”, ističe gradonačelnik Grada Cazina Nermin Ogrešević.

Bude li tako, a zainteresiranih ulagača već ima, Poslovna zona Ratkovac će ispuniti svoj cilj – zapošljavanje novih radnika i privredni razvoj Grada Cazina.

(M. A.)