Ovog vikenda u Cazinu kadetsko–juniorsko prvenstvo USK u šahu

0
424

U organizaciji šahovskog saveza USK i tehničkoj organizaciji ŠK “Ljiljan”, u Cazinu će se u nedjelju 8. aprila održati Pojedinačno otvoreno kadetsko–juniorsko prvenstvo USK u šahu za 2018. godinu.

Takmičenje će se održati u prostorijama ŠK “Ljiljan” s početkom u 10:30 sati i to po starosnim grupama – kadeti i kadetkinje do 8, 10, 12, 14 i 16 godina, te juniori i juniorke do 18 i do 20 godina. Sistem takmičenja odredit će se prije samog početka prvenstva, kao i tempo igre. Pravo nastupa imaju svi mladi šahisti sa područja USK bez obzira da li su ili nisu registrirani u šahovskim klubovima.

Prijava učesnika vršit će se najkasnije jedan sat prije početka prvog kola, a prilikom prijave neophodno je predočiti jedan od dokumenata kao dokaz o datumu rođenja. Obaveze učesnika su da posjeduju kompletnu šahovsku garnituru standardnih dimenzija i ispravan šahovski sat. Za najuspješnije plasirane pojedince iz svih kategorija obezbijeđene su medalje i pehari i oni će predstavljati USK na kadetsko–juniorskom prvenstvu Šahovskog saveza FBiH, koje će se održati u Kulen Vakufu od 19. do 22. aprila ove godine.

Pripreme za održavanje kantonalnog takmičenja održat će se u petak 6. aprila u prostorijama ŠK “Ljiljan” u Cazinu. Organizator prvenstva poziva sve šahiste iz pokenutih starosnih skupina, koji planiraju podnijeti prijave za učešće na Pojedinačnom otvorenom kadetsko–juniorskom prvenstvu USK, da po mogućnosti prisustvuju na pripremama. Iz ŠK “Ljiljan” ističu da su u cilju popularizacije šaha među mladima u našem gradu uspjeli omogućiti da se kantonalno prvenstvo održi u Cazinu, gdje se očekuje učešće najboljih mladih šahista sa ovih prostora.

Treba reći da su predstavnici Šahovskog saveza USK uspjeli omogućiti da se i ekipno seniorsko prvenstvo ŠS FBiH – A i B liga održi u Bosanskoj Krupi od 25. do 30. augusta. Iz našeg grada na tom takmičenju učestvovat će Šahovski klubovi “Cazin” i “Ljiljan”, od kojih se očekuju solidni rezultati.

(S. J.)