Osnovano odruženje “Građanska misija”: Prosvjetni radnici traže svoja prava

0
689

U Cazinu je u subotu konstituirano Udruženje građana “Građanska misija” koje okuplja uposlene u osnovnom obrazovanju sa područja USK. Cilj njegovog formiranja je borba za ostvarivanje prava zaposlenih u osnovnom obrazovanju koja se odnose na neisplaćene sudske presude donesene prije više od 10 godina.

Višegodišnja borba za ostvarenje svojih zakonskih prava uposlenicima u osnovnom obrazovanju USK nije donijela gotovo ništa. Doduše, Sud je davno presudio u njihovu korist, ali njihova potraživanja još nikad nisu isplaćena. Ogorčeni na kantonalnu vlast odlučili su od sada nastupati ujedinjeni kroz Udruženje građana “Građanska misija”, čija je konstituirajuća sjednica održana u subotu u Cazinu.

Kako kaže moderator skupa Suvad Tahirović, sve je počelo 2000. godine, kada je potpisan Kolektivni ugovor između Sindikata i kantonalne izvršne vlasti koja, u godinama koje su uslijedile, nije poštovala obaveze iz ugovora. Rezultiralo je to tužbama i izvršnim sudskim presudama koje su također zanemarene.

Podnošenje tužbi jedini je način ostvarivanja naših prava, ističu prosvjetni radnici i najavljuju kako će ih tražiti i na Sudu za ljudska prava u Strazburu.

(M. A.)