Osa šiškarica i dalje „hara“ kestenovim šumama Krajine

0
225

Mještani cazinskih naselja poput Pećigrada koji obiluje kestenovim šumama već nekoliko godina apeliraju na sve koji mogu pomoći da se što prije uključe u rješavanje problema najezde ose šiškarice koja uveliko prijeti da uništi kestenove šume. Na ovaj problem konstantno ukazuju i pojedini poljoprivredni stručnjaci, koji smatraju da, ukoliko se brzo ne reagira, može doći do nesagledivih posljedica po kestenove šume, a time i ukupni prirodni okoliš. Doktorica poljoprivrednih nauka, Zemira Delalić, čija je uža specijalnost zaštita bilja od bolesti i štetočina, kaže da je osa šiškarica na ovo područje stigla iz Hrvatske i da je prvo zahvatila velikokladuške šume, a zatim se velikom brzinom proširila i na općine Cazin, Bužim i Bosanska Krupa.
„Ako se ubrzo nešto konkretno ne učini i ne krene u saniranje ovog štetnika može lako doći do nestanka kestenovih šuma. Rješenje je nabavka njenog pirodnog neprijatelja – osice Torymus sinensis. Sve zemlje u okruženju uglavnom su uz pomoć ovog insekta stavile pod kontrolu osu šiškaricu, jedino je u BiH njeno unošenje još na listi čekanja“, kazala je Delalić.
Ukoliko se brzo ne reagira, složni su i eminentni stručnjaci i mještani naselja koja obiluju kestenovim šumama, ostaćemo bez vrijednog resursa- kestena, od čijeg sakupljanja u jesen mnoge porodice obezbjeđuju egzistenciju, ali i bez kestenovog meda, koji je nosilac geografske oznake porijekla i kvaliteta „Kestenov med Cazinske Krajine“.

Sehija M