Oprez: Počela sezona krpelja

0
219
people looking at wood tick embedded in human skin

S prvim toplim danima stigli su nam i krpelji. Njihova aktivnost ovisi o nekoliko faktora – ponajviše o temperaturi i vlažnosti, stoga imaju tzv „sezonsku aktivnost“ i najbrojniji su od proljeća do sredine ljeta. Nalazimo ih skrivene na listovima i granama grmova i drveća, niskog rastinja, šikarama, u prizemnom sloju rubnih šuma, uz staze za šetanje, u vrtovima, izletištima itd. Skriveni, krpelji čekaju prolazak pogodnog domaćina – toplokrvne životinje ili čovjeka. Građom svojih nogu prilagođeni su prihvatanju za krzno životinja ili na dlačice odjeće. Nakon što se prihvati na domaćina, krpelj hoda više sati po tijelu u potrazi za mjestom gdje će se učvrstiti svojim rilcem. Probadanje kože traje desetak minuta i ne osjeća se zbog tvari u slini koje, među ostalim, imaju djelovanje poput anestetika. Ovaj ubod na koži može da prođe bez posljedica, ali može i da prenese oko stotinu bolesti. Kod nas su najčešće lajmska bolest kod ljudi i piroplazmoza kod pasa.

Lijepo vrijeme svakako treba iskoristiti, ali nakon svakog boravka u šumi, voćnjaku, na travnatim površinama, u baštama, parkovima i sl. tijelo treba pregledati kako bi se na vrijeme otkrili ovi mali ali opasni insekti. Posebnu pažnju treba posvetiti djeci. Suprotno narodnim vjerovanjima, ono što se ni u kojem slučaju ne smije je mazanje krpelja bilo kakvim tečnostima. Primijetite li krpelja na koži, odmah potražite pomoć ljekara.

Posljednjih je dana aktivnost krpelja posebno intenzivna. Stoga, poduzmite mjere pravovremene zaštite svoje porodice i uživajte u najljepšem godišnjem dobu…

Mirela A.