Narodne predaje: 19. februara “udarilo” prvo džemre, slijedi toplije vrijeme

0
1370

Iako ovih dana imamo velike snježne padavine i niske temperature, uskoro bi, prema starim predanjima, trebalo nastupiti toplije vrijeme. Naši stariji sugrađani kažu da je 19. februara ‘udarilo’ prvo džemre i to u zrak i da uskoro počinje toplije vrijeme.

Riječ džemre je turskog porijekla, a označava talas, udar ili zračnu struju koja dovodi do postepenog popuštanja studeni u rano proljeće. Za džemre se kaže da “pada ili puca”. Pod uticajem džemre vraća se život, izbijaju pupoljci na drveću, procvjetavaju ljubičice,visibabe, jagorčevina. Ukratko, u prirodu se vraća život.

Narodna predanja Krajišnika govore da prvo džemre udara u havu/zrak 19. februara i nagovještava period toplijeg vremena, bez temperaturnih minusa. Drugo pada u vodu 26. februara i označava otopljenje vode, koja više ne bi trebala mrznuti, a  treće pada u zemlju 5. marta i znači da je zemlja dovoljno topla da se na njoj od tada može sjediti.

Džemre je jasno poticanje sokova života, buđenje i prirode i čovjeka. Donosi promjene u prirodi, a ako dotakne ljude, onda se u ljudskoj svijesti probudi ljubav prema čovjeku. Otud je ostalo u narodu da “udari” i četvrto džemre, u čovjeka, u ljude.

(S. M.)