Gradonačelnik Ogrešević boravio u Privrednoj komori Gornje Austrije

0
143

U cilju promocije Poslovne zone Ratkovac i mogućnosti ulaganja i pokretanja biznisa u Cazinu, gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević sa saradnicima boravio je u Privrednoj komori Gornje Austrije u Linzu. Budući da u Linzu posluje i veliki broj firmi čiji su vlasnici građani BiH u dijaspori, vrlo skoro se očekuje uzvratna posjeta i produbljivanje poslovne saradnje ova dva grada.

Konačnim stavljanjem Poslovne zone Ratkovac na raspolaganje potencijalnim investitorima, gradske vlasti Grada Cazina intenzivno rade na njenoj promociji i privlačenju investicija. S tim ciljem je gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević sa saradnicima posjetio Privrednu komoru Gornje Austrije u Linzu i tamo predstavio mogućnosti ulaganja i pokretanja biznisa u Cazinu.

“Zasigurno je ovo značajan sastanak i svakako dobra prilika da promoviramo i naš grad, ali i cijeli USK, da u Privrednoj komori Gornje Austrije promoviramo mogućnosti za investiranje i uspješno poslovanje u našoj regiji”, istakao je gradonačelnik Ogrešević.

Više od 130.000 osoba porijeklom iz BiH živi u Austriji. Pored Beča i Štajerske, najveći broj njih živi u pokrajini Gornja Austrija, čiji je glavni grad upravo Linz.

Linz je treći po veličini austrijski grad sa 205.000 stanovnika i 210.000 radnih mjesta, a godišnji gradski budžet kreće se oko milijardu i 60 miliona eura. Mogućnosti za život tu su višestruke, pa su i mogućnosti za povezivanje naše zemlje sa Austrijom itekako dobro došle. Osim nastojanja naših građana, koji tu žive, da se što kvalitetnije povežu sa domovinom i pomognu njen razvoj, i austrijske vlasti podržavaju ovakve projekte i ideje, pa se vrlo skoro očekuje uzvratna posjeta i produbljivanje poslovne saradnje ova dva grada.

Nakon upoznavanja sa mogućnostima poslovanja u BiH i načinima pokretanja biznisa, nadu za što skorijim susretom u Cazinu izrazio je i predsjednik Područnog ureda Privredne komore Gornje Austrije u Linzu mr. Klaus Schobesberger.

Linz je jedan od najznačajnijih austrijskih industrijskih centara, u kojem posluje i veliki broj firmi čiji su vlasnici građani BiH u dijaspori. Stoga nema sumnje da ovaj prvi informativni sastanak predstavnika Grada Cazina sa predstavnicima Privredne komore Gornje Austrije neće ostati i jedini. Za našu poslovnu zonu zanimanje itekako raste, a nastave li gradske vlasti Cazina započetu promociju u Austriji, vrlo skoro bi se mogli očekivati i konkretni rezultati.

(M. A.)