Grad Cazin: Uskoro počinju radovi na rekonstrukciji ulice Bošnjačkih šehida

0
35

Početkom maja u Cazinu započinje rekonstrukcija ulice Bošnjačkih šehida, Cazinjanima poznatije kao “Stara čaršija”. Realizacijom ovog projekta, vrijednog čak pola miliona KM, ulica Bošnjačkih šehida zasjat će u potpuno novom ruhu, a radi se o nastavku uređenja užeg gradskog područja započetog prije nekoliko godina.

Projektna dokumentacija je spremna i građevinski radovi u ulici Bošnjačkih šehida uskoro će početi. Riječ je o višestruko značajnom i vrijednom projektu koji će tek otvoriti nove perspektive ovom dijelu grada. Prema riječima Munira Durakovića, direktora Komunalno-stambenog fonda, naredne sedmice slijedi potpisivanje ugovora sa izvođačem, a početkom maja započinju radovi.

“Radi se o radovima u ulici čija je dužina 336 metara. Izbor izvođača je, u skladu sa postupkom javnih nabavki, završen i u ponedjeljak će biti zvanično potpisivanje ugovora u kabinetu gradonačelnika”, rekao je Duraković.

Ulica Bošnjačkih šehida nalazi se u veoma lošem stanju, a završetkom radova trebala bi zasjati u potpuno novom ruhu.

“Projektom je predviđeno da se u ovoj ulici i dalje zadrži jednosmjerni saobraćaj. Projektom se podrazumijeva potpuna rekonstrukcija, koja obuhvata zatvaranje Čajina potoka u dužini cijele ulice, izgradnja pješačke komunikacije sa obje strane sa betonskom galanterijom koja je već urađena u centru grada, izgradnja asfaltnog kolovoza u dva sloja, izgradnja nove javne rasvjete čitavom dužine ulice”, objasnio je Duraković.

Projekat rekonstrukcije je vrijedan 502.000 KM i predstavlja nastavak uređenja užeg gradskog područja započetog prije nekoliko godina.

“Završetkom ove ulice mi ćemo u potpunosti završiti dio od Gečeta, gdje smo prošle godine uradili ulicu Kula kroz projekat vrijedan 124.000 KM. Dakle, spojit ćemo ulicu Kula sa centrom grada, odnosno kružnim tokom, novim asfaltom i novim pješačkim komunikacijama”, kazao je Duraković.

Kako najavljuju iz Komunalno-stambenog fonda, dok traju radovi biće uložena sva nastojanja da se saobraćaj ulicom Bošnjačkih šehida ne zaustavlja, osim kada to bude nužno. Radovi počinju početkom maja, a rok za završetak je 90 dana.

(M. Ć.)