Grad Cazin: Uređenje vodotoka rezultiralo znatnim smanjenjem šteta od poplava

0
110

Vodostaji rijeka i rječica u Gradu Cazinu od jučer su u konstantnom opadanju, pa se stanje skoro vratilo u normalu. Sinoć se povukla rijeka Hroljava, koja je ove godine stvorila najveće probleme, tako da je glavni put prema naselju Vilenjača opet u funkciji. S druge strane, područja koja obično stradavaju prilikom obilnijih padavina, kao što su naselja Tržac, Tržačka Raštela i Pjanići, ove godine pretrpjela su mnogo manje štete, zahvaljujući projektima iz ranijih godina, a u najavi su i novi projekti za ovu godinu.

Nakon naglog topljenja snijega, a zatim i obilnih padavina, tokom vikenda su ponovo porasli vodostaji rijeka i rječica u Gradu Cazinu, a značajne probleme stvorile su i oborinske vode. Ipak, voda se u relativno kratkom roku skoro povukla u korita, posebice Mutnica i Korana, a u Tršcu i Tržačkim Raštelima su poplavljena ukupno 4 stambena i 4 pomoćna objekta.

Za razliku od proteklih godina, ovih dana štete su mnogo manje i to prije svega zahvaljujući provođenju projekata čišćenja i proširivanja korita i obala ovih rijeka. Prema riječima gradonačelnika Nermina Ogreševića, bit će potrebni i dodatni zahvati, primarno na rijeci Korani, koja je ove godine, ispostavilo se, bila glavni problem.

“Korana, ustvari, vraća dio vode i radi određeni pritisak. Mi smo prošle godine jedan dio ušća Mutnice i Korane očistili. U kontaktu smo i sa Hrvatskom stranom pošto je u pitanju granična rijeka. Već ove godine planiramo da jedan dio Korane u Tržačkim Raštelima i nizvodno od Tršca regulišemo i očistimo. Struka nam kaže da će se poboljšanjem protočnosti Korane splahnuti pritisak na Mutnicu, da će biti manji povrat vode, a samim tim i manje izlijevanja”, kaže Ogrešević.

On napominje da, kada je riječ o poplavama, najkritičnije područje jeste ono u slivu rijeke Mutnice, no da, uprkos ekstremnim oborinama, štete nisu velike.

“Vidimo da Pjanići nisu potopljeni. U Tršcu, osim pomoćnih objekata, malterne nije bilo štete. U Tržačkim Raštelima imamo 4-5 kuća čije plavljenje je posljedica oborinskih voda, a ne izlijevanja Korane. Mi smo ranije dogovorili sa regionalnom Direkcijom da riješi propust na ovom području. Dakle, ima tih nekoliko tačaka. Prošle godine, rješavali smo mostove, prije nekoliko godina čistili smo Toplicu i tom prilikom riješili nekoliko mostova. Ove godine planiramo čistiti Mutnicu u naselju Mutnik, praktično prema izvorištu, i tu riješiti određeni broj mostova i mislimo da će neke kritične tačke biti riješene. Ipak, smatram da je najznačajnije u ovom periodu nakon padavina da nije bilo značajnijih materijalnih šteta i, ne daj Bože ljudskih, i pokazalo se da naše preventivno djelovanje iz ranijih godina pokazuje rezultate”, istakao je Ogrešević.

Nakon smanjenja obima padavina i prelaskom kiše u snijeg vodostaji rijeka i u ostalim gradovima Unsko-sanskog kantona u konstantnom su opadanju ili stagnaciji. Na taj način se nastavlja normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka, iako probleme i dalje stvaraju oborinske i podzemne vode koje ne mogu primiti neočišćeni ili uski odvodni kanali.

(M. Ć.)