Dom zdravlja Cazin: Do ljeta počinje sa radom Urgentni i hemodijalizni centar

0
92

Iako je početak rada Hemodijaliznog centra Doma zdravlja Cazin najavljivan još do kraja prošle godine, centar i dalje ne radi. Razlog je bilo kašnjenje isplate obećanih sredstava kantonalne Vlade. Novac je konačno stigao, pa je izgradnja Urgentnog i hemodijaliznog  centra ušla u završnu fazu. Kako najavljuje direktor cazinskog Doma zdravlja, Hemodijalizni centar trebao bi s radom početi ovog ljeta.

Hemodijalizni centar Doma zdravlja Cazin drugi je hemodijalizni centar u Unsko-sanskom kantonu, ali po uređenju i opremi s kojom će raspolagati bit će daleko ispred bihaćkog. Uz hemodijalizni, ovdje će biti i urgentni centar, no njegova upotrebna dozvola ovisi o uređenju okoliša i samog prilaza objektu.

Do sada je u izgradnju zgrade Urgentnog i hemodijaliznog centra i njeno opremanje Dom zdravlja Cazin uložio 3 miliona KM, a za konačan početak radova bilo je potrebno još oko pola miliona maraka. Za nastavak započetog opremanja čekala su se sredstva Vlade USK koja su bila obećana prošle godine, a u skladu s tim i najavljivan početak rada hemodijaliznog centra do kraja 2017. Sredstva su konačno stigla u iznosu od 370.000 KM, a onaj potrebni ostatak obezbijedit će Dom zdravlja.

Ovdje će se na hemodijalizu svakodnevno moći primati 50-ak pacijenata iz Cazina, Velike Kladuše, Bužima, ali i Bosanske Krupe, a očekivanja su da će prvi pacijenti biti primljeni ovog ljeta.

U hemodijalizno-urgentnom centru cazinskog Doma zdravlja radit će 22-oje medicinara i ljekara, od kojih je jedan dio već prošao potrebnu edukaciju.

(M. A.)