CAZIN/SVEČANA AKADEMIJA: ”VRIJEME JE ZA EVROPU”/ OGREŠEVIĆ EVROPSKI GRADONAČELNIK REGIONA

0
1092

Gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, evropski je gradonačelnik regiona.Ovo priznanje  uručio mu je danas Evropski pokret u Bosni  i Hercegovini, na svečanoj akademiji  u Cazinu-centralnom događaju organiziranom  u povodu  ovogodišnjeg  obilježavanja dana Evrope u našoj zemlji.                                                                                                                         Cazin je otvorena općinu koja je spremna da prihvati proces evropskih integracija u svim oblicima i koja na mnogim poljima ne samo u USK-u, nego mnogo šire, prednjači na polju prihvatanja evropskih normativa i standarda, istaknuto je na današnjoj svečanoj akademiji  organiziranoj povodom obilježavanja Dani evrope u BiH,  koju je otvorio  gradonačelnik mr. Nermin Ogrešević. Predsjedavajući   Evropskog pokreta u BiH, Predrag Praštalo, je  još jednom podsjetio zašto je Cazin domaćin jedne  ovakve  manifesatacije. Između ostalog , kazao, je to je  uspješna lokalna zajednica koja je poželjna za strane investitore i za koje će lobirati Evropski pokret. Naglasio je  da se Cazin svrstao u lidere među bh. lokalnim zajednicama i pokazao da se i u vrlo teškim uvjetima u BiH mogu učiniti značajni iskoraci i napredak. Cazin je  među pet bh. općina koje su  strateški partneri EP.  Ambasadori Hrvatske i Slovačke,  Ivan Del Vechio i Jan Pšenica, danas  su primili Orden naroda, građanki i građana  BiH  i Evropskog pokreta. Ambasadama Višegradske grupe u BiH: Češke, Mađarske, Poljske i Slovače,  uručene su plakete ”Evropski prijatelji i partner EU integracija”.  Gradonačelnik Ogrešević je dobio priznanje ”Evropski  gradonačelnik regiona”. Ovo priznanje ,između ostalih, ranije su dobili  gradonačelnici Zagreba, Ljubljane i Beograda  – Milan Bandić, Zoran Janković  i Siniša Mali. Tako je  Ogrešević od  danas  i evropski gradonačelnik regiona.

”To  znači da su i drugi vidjeli  i prepoznali  naš rad. On se ogleda  u izjednačavanju životnih uvjeta  u svim ruralnim područjima, uređenosti  grada,  izgrađenoj vodovodnoj mreži,  u privrednom razvoju itd. Prioritet nam je  zapošljavanje, ali konačno rješavanje tog  problema  moguće  je samo poboljšanjem ekonomskog stanja  u cijeloj BiH”.

Priznanje  ličnost BiH  danas je  uručeno Jozi Pavkoviću , gl.i odgov.urednik Večernjeg lista. Među dobitnicima  priznanja  su dvije općine USK: Bosanski  Petrovac i Bosanska  Krupa, te Grad Cazin u čije  ime  je priznanje primio  predsjedavajući GV,  Rifet Hozanović.Na  svečanoj  akademiji  uručena  su i druga  brojna priznanja. A  ono oko čega su se složili strani visoki dužnosici  da su  svojim odnosom prema procesu evropskih integracija vlast  koja vodi  ovaj grad, predvođena  gradonačelnikom, građanke i građani Cazina, apsolutno osvojili povjerenje  i obvezali sve nas  i naše evropske partnere da ovoj lokalnoj zajednici  pomognemo  koliko je to moguće.

I.N.