Cazin: U prva tri mjeseca 2017. zabilježena 131 saobraćajna nesreća

0
210

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH stupio je na snagu početkom ove godine, a predviđa mnogo rigoroznije kazne za kršenje saobraćajnih propisa. Iz MUP-a USK su kazali da je u prva tri mjeseca zabilježeno smanjenje broja saobraćajnih nesreća u Unsko-sanskom kantonu za 6,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Sudeći prema anketi koju smo napravili među vozačima, uvođenje strožijih kazni nije sporno, štaviše, smatraju da će novi propisi doprinijeti povećanju discipline među učesnicima u saobraćaju.

“Pridržavam se propisa jer nemam toliko para da plaćam kazne. Iako sam ja za to da se uvijek ide preventivno, naš narod najbolje razumije kad ga se ‘udari’ po džepu. Uostalom, zakon je tu da se poštuje”, kazao nam je jedan vozač.

U prva tri mjeseca ove godine u Cazinu je zabilježena 131 saobraćajna nesreća. U 22 je bilo povrijeđenih osoba, od čega je 5 teže, a 17 lakše povrijeđeno. Kada je riječ o evidentiranim prekršajima, najviše je prekoračenja brzine, čak 257.

Uz pomoć tzv. PDA uređaja izdano je 496 prekršajnih naloga za saobraćajne prekršaje evidentirane radarskim kontrolama.  Zbog nepoštivanja saobraćajnih znakova, uručeno je 219 prekršajnih naloga, a za nepropisno parkiranje 48. Kada je riječ o vožnji pod utjecajem alkohola, kažnjena su 144 vozača, a za nekorištenje sigurnosnog pojasa 266 vozača.

Zbog korištenja mobitela u vožnji kaznu je dobilo 14 vozača, a kažnjeno je i 14 pješaka zbog kršenja zbog kršenja novih saobraćajnih propisa.

(M. Ć.)