Brojnim sadržajima i tradicionalnim manifestacijama u Bužimu obilježen Dan općine

0
201

Jučer je nizom događaja u Bužimu svečano obilježen Dan Općine Bužim. Tim povodom upriličena je Svečana sjednica i Svečana akademija koja je, pored domaćina, okupila veliki broj uzvanica sa federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa. 

Na svečanoj akademiji organiziranoj povodom Dana općine Bužim, Zikrija Duraković, načelnik Bužima, sumirao je urađeno u proteklih godinu dana ističući pritom najbitnije projekte. Naglasio je kako je za poljoprivredu izdvojeno 90.000 KM, po 60.000 KM,  a boračku populaciju odnosno sport, po 50.000 KM za volontere, odnosno stipendije, a podrška je data i brojnim udruženjima i građanima za realizaciju različitih projekata i aktivnosti.

Od planiranih aktivnosti načelnik Duraković je kao prioritetne izdvojio vodosnabdijevanje i poboljšanje infrastrukture. Govoreći na svečanoj akademiji, Husein Rošić, premijer USK, istakao je da Bužim zauzima posebno mjesto u historiji Krajine, te da je  ova općina uključena u planske aktivnosti Vlade.

Vlada Unsko-sanskog kantona podržala je projekat zahvaljujući kojem je obezbjeđen prostor za rad četiri boračka udruženja, na upotrebu dat upravo na Dan općine. Svima koji su na bilo koji način dali podršku prosperitetu, razvoju i promociji općine Bužim dodijeljene su plakete, a Povelja općine Bužim za 2017. godinu dodijeljena je TIKI – turskoj razvojnoj agenciji koja je u izgradnju Sportske dvorane uložila oko 1,4 miliona maraka.

U okviru obilježavanja Dana općine organizirana je i posjeta Turbetu generala Izeta Nanića.

(A. B.)