„Aquasan mreža u BiH“ organizirala radionicu o upravljanju otpadom

0
505

U okviru projekta „Unapređenje procesa planiranja i financiranja aktivnosti upravljanja otpadom“, „Aquasan mreža u BiH“ danas je organizirala radionicu za predstavnike nadležnih službi za komunalne djelatnosti iz svih gradova/općina i javnih komunalnih preduzeća sa područja Unsko-sanskog kantona, Javnog preduzeća  „REG-DEP“, te Kantonalnog ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, uz čiju podršku se i realizira ovaj projekat.

Radi se o nastavku aktivnosti usmjerenih na razvoj sektora voda, komunalnih djelatnosti i zaštite okoliša kroz informiranje, umrežavanje i traženje inovativnih i praktičnih ideja za rješavanje aktuelnih problema, a u fokusu današnje radionice bilo je upravljanje otpadom.

„Kako bi otvorili mogućnosti za dalje jačanje kapaciteta aktera iz sektora zaštite okoliša i upravljanja otpadom, Udruženje za oblasti voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“ uz podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK implementira projekat „Unapređenje procesa planiranja i financiranja aktivnosti upravljanja otpadom“. Cilj je osigurati podršku procesu planiranja na nivou jedinica lokalne samouprave, te razvoju praktičnih rješenja za aktuelne izazove javnih komunalnih preduzeća i privlačenje sredstava za projekte u oblasti integralnog upravljanja otpadom i zaštite okoliša“ izjavio je Marijan Dujmović iz Aqasan mreže.

Na današnjoj radionici razmatrane su savremene metode utvrđivanja količina i sastava proizcvedenog komunalnog otpada i primjena inovativnih alata za planiranje upravljanja otpadom na nivou jedinica lokalne samouprave. Iskustva u ovom sektoru ima cazinsko JKP „Čistoća“ zahvaljujući činjenici da je uz još tri bh. grada učestvovalo u projektu vezanom za utvrđivanje količina otpada koji je realiziran u zemljama jugoistočne Evrope.

Upravljanju otpadom u svim jedinicama lokalne samouprave žele posvetiti više pažnje jer samo pravilan pristup može imati očekivane rezultate. Stoga se aktivnosti Aquasan mreže cijene korisnim u tom pogledu.

 

A.B.