Aprilski snijeg i voće

0
239

Aprilski snijeg, sudeći prema informacijama koje stižu od juče iz svih dijelova BiH, imaće negativne posljedice na poljoprivredne kulture.

U Unsko-sanskom kantonu snijeg je danas neprekidno padao, no nije stvarao veći snježni pokrivač. Nije bilo ni težih opterećenja na krošnjasto voće, a prema riječima Edhema Hodžića, direktora Poljoprivrednog zavoda USK vrlo je bitna činjenica da je današnji snijeg padao pri temperaturama od minus dva do dva što je vrlo bitno i od čega zavisi šta će se dešavati u naredna 24 sata.

„Ovakav snijeg koji pada neće praviti štete u mehaničkom smislu iz razloga što se ne zadržava puno ni na voćkama pa ne pravi neki teret i neće prouzrokovati neke veće lomove. Dobro bi bilo da se ovakav tempo padanja nastavi duboko u noć kako bi bilo što manje vremena spuštanja temperature ispod minus 1 ili 2 stepena. Na ovaj način biljka sebe priprema i za borbu protiv mraza. Tu ne bi trebalo biti većih problema. Opasnost po voćarske kulture može biti pred zoru , kad temperatura bude u minusu i ako bi se to zadržalo više od dva sata minus dva onda bi bilo šteta a sad zasad , iz ove vremenske perspektive, nema većih šteta,“ naglašava Hodžić.

A.B.