April-mjesec čistoće: Članovi KUD “Stijena” i mještani očistili šehidsko spomen obilježje

0
769

U sklopu oblježavanja aprila-mjeseca čistoće, Kulturno-umjetničko društvo “Stijena” organiziralo je akciju čišćenja šehidskog spomen obilježja i turbeta u MZ Stijena. Akciji se, tradicionalno, odazvao veliki broj mještana ovog naselja, pa je, uz dobro druženje, urađen veliki posao.

Akcija je organizirana u nedjelju 1. aprila, a kao i ranijih godina, odazvali su se brojni mještani Stijene svih životnih dobi. Inicijator je Kulturno-umjetničko društvo “Stijena”, a vrijedni mještani i članovi KUD-a očistili su harem džamije, kao i prostor u i oko šehidskog spomen obilježja.

“Ovo je redovna aktivnost KUD ‘Stijena’. U našem programu rada imamo i obilježavanje aprila mjeseca čistoće, u sklopu čega čistimo šehidsko spomen obilježje i turbe. Pošto je danas 1. april, a u aprilu obilježavamo i dan mjesne zajednice Stijena, kao i dan osnivanja Stijenske čete 7. aprila, dogovorili smo ovu akciju. Malo su nam planove poremetili vremenski uvjeti, no ipak smo se iskupili i uradili dobar dio poslova na vanjskom dijelu, te imamo još unutra da završimo čišćenje obilježja”, kazala je Asima Sadiković, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva “Stijena”.

U akciji su učestvovali mlađi članovi KUD-a Stijena, ali i oni najstariji. Briga o šehidskom spomen obilježju u Stijeni, pak, nastavak je aktivnosti iz ranijih godina, kada je realiziran projekat 139 ruža za 139 poginulih stijenskih boraca, istakla je Sadiković.

Iz MZ Stijena, kao najmnogoljudnije cazinske mjesne zajednice, u odbrani BiH učestvovalo je oko 3.000 boraca, od čega je njih 139 položilo živote na braniku domovine, dok više od 200 imaju status RVI. Deset boraca iz Stijene dobilo je i najviše ratno priznanje -značku Zlatni ljiljan za veliki doprinos u borbi za slobodu BiH, od čega njih pet posthumno.

(M. Ć.)