Alma Taletović u Cazinu promovirala knjige “Smiraj duše” i “Sretni ljudi”

0
65

U petak su u Gradskoj biblioteci Cazin promovirane dvije knjige autorice Alme Taletović. Riječ je o djelima “Smiraj duše” i “Sretni ljudi”, a promocija je poslužila kao odlična uvertira u obilježavanje aprila-mjeseca knjige u cazinskoj biblioteci.

Autorica Alma Taletović rođena je u Tuzli, gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a nakon toga diplomirala na Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za Bosanski jezik i književnost. Trenutno živi i radi u Bužimu kao profesorica Bosanskoga jezika i književnosti. Svoje tekstove objavljivala je u novinama, kao i na internet portalima.

U brojnim organizacijama i udruženjima gostovala je kao predavač, a njena predavanja predstavljaju sintezu popularne psihologije i vjere, sa akcentom na motivaciju i inspiraciju. Slična tematika prožeta je i kroz njene dvije knjige “Smiraj duše” i “Sretni ljudi”.

“Obje knjige su nastale u rasponu od dvije godine, od 2015. do 2017. godine. Riječ je, ustvari, o dvije različite knjige. ‘Smiraj duše’ je zbirka misaono-refleksivne lirike, a ‘Sretni ljudi’ je riječ o popularnoj psihologiji koja je danas prijeko potrebna narodu. Inače, druga knjiga je naišla na veliki odziv čitalaca i predstavlja pozitivni spoj psihologije i vjere, na šta sam posebno ponosna, jer je doista malo takve literature na ovim prostorima”, kazala je Taletović.

Obje knjige autorica je predstavljala, sa značajnim uspjehom, širom Bosne i Hercegovine.

“Riječ je Tuzli, Gračanici, Živinicama, Brčkom…  Znači, gdje god me pozovu, rado se odazivam. Ovo je prvi put da u Cazinu zvanično promoviram knjige i zahvaljujem se svima koji su došli”, istakla je Taletović.

Autorica ističe da pisanje za nju predstavlja određeni vid razgovora sa samom sobom, sa mišlju i osjećanjima koji su u čovjeku i traže da se predoče u konkretan iskaz u riječ ili stih. U svojim djelima se trudi da, prije svega sebi, a zatim i drugima, odgovori na pitanja – kako pronaći smiraj u ovim vremenima, šta je to što čovjeka vuče na dno, a šta u visine, te kako postići sreću i u čemu se ona skriva. Odgovore je, po mnogima, uspjela pronaći te su njene knjige “Smiraj duše” i “Sretni ljudi” svakako preporučene za čitanje.

(M. Ć.)