50 Cazinjanki obavilo besplatan mamografski pregled

0
217

Zahvaljujući aktivnostima Udruženja oboljelih od malignih oboljenja općine Cazin 50 Cazinjanki slabijeg materijalnog statusa danas je obavilo besplatan mamografski pregled. Rezultat je to akcije Šetnja za život tokom koje su prikupljena sredstva za besplatne mamografske preglede na području FBiH. Cilj je ukazati ženama na važnost redovnih pregleda.

Rak dojke vodeće je maligno oboljenja kod žena u BiH. Brojne napore u borbi protiv ove bolesti i postizanju kvalitetnijeg liječenja oboljelih na području Cazina ulaže Udruženje oboljelih od malignih oboljenja. Potvrda tome je i 50 besplatnih mamografskih pregleda za žene iz naše općine slabijeg materijalnog stanja, a koje je ovo udruženje osiguralo svojim aktivnim radom. Besplatni mamografski pregledi rezultat su akcije „Šetnja za život“ tokom koje je su prikupljena sredstva za besplatne mamografske preglede na području FBiH. Današnji pregledi organizirani su u cazinskom naselju Donja Lučka, čije je Kulturno-umjetničko društvo pomoglo organizaciju i realizaciju ove preventivne akcije.

Rano otkrivanje malignog oboljenja osnov je uspješnog liječenja i produženja životnog vijeka. Redovnim samopregledom dojke, ultrazvukom i mamografijom i stopa smrtnosti od raka dojke biće manja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine u svijetu se otkrije 1,2 miliona slučajeva raka dojke, koji čini 23,5 % svih vrsta raka kod žena. Nažalost, taj trend prati i BiH. Maligna oboljenja i dalje se nezaustavljivo šire, a rak dojke po pojavnosti zauzima visoko prvo mjesto. Procjenjuje se da svake godine u BiH oboli oko 1.300 žena od kojih nažalost njih 500 izgubi bitku za život. Zabrinjava i podatak da se starosna granica oboljelih sve više pomjera, te da se od ukupne smrtnosti stanovništva u BiH, 20 procenata odnosi na umrle od malignih oboljenja. U BiH, nažalost, nema pravih programa prevencije i zato je neophodno kod žena stvoriti svijest o važnosti samopregleda i kliničkog pregleda dojke. Sve žene, posebno mlade djevojke, potrebno je obučiti na koji način da urade samopregled. Samopregled se vrši po završenoj menstruaciji, a kod žena u menopauzi preporučuje se da same sebi odrede dan u mjesecu za redovan pregled grudi. Uz samopregled, žene bi redovno trebale vršiti i ultrazvučni i mamografski pregled čime se rak može otkriti u ranom stadiju, a to znači gotovo potpuno ozdravljenje.

Mirela A.